Ortodox begravning

Agios Dimitrios kyrkogård

Under julveckan fick vi för första gången uppleva en grekisk- ortodox begravning. Så annorlunda mot vad vi är vana vid. Den gamla kvinnan avled på kvällen kl.21 och redan dagen därpå hölls begravningen kl.16.  Så är traditionen här. Begravning ska ske inom ett dygn. Innan kistan fördes till vårt bykapell samlades vi hemma hos sorgehuset där den döde vilade i sin kista utan lock.

Ortodoxa byprästen

Prästen kom med rökelse, bad böner och några kvinnor från byn var med. Staffan och några andra män bar sedan kistan ut till bilen och den sista färden till vårt bykapell. I kapellet hölls begravningsceremonien och som avsked gick vi alla fram och kysste ikonen som låg på den dödes kropp i kistan. Gravläggningen skedde sedan direkt och jordbegravning är det normala i Grekland även om det nu har börjat förekomma kremeringar på vissa ställen i landet. Innan locket lades på kistan och graven fylldes igen så hällde prästen olivolja på den dödes kropp. Senare fick vi veta att detta alltid sker som en symbol för livet. Likaså att det läggs gryn på graven som symbol för bröd  –  olja och bröd, det viktigaste i livet, ska följa den döde. När allt var över samlades vi hemma hos familjen för att dricka kaffe och konjak, som seden är här. Med var både prästen och gravgrävaren förutom oss från byn.Minnesgudstjänster hålls 5 gånger under sorgeåret: efter 9 dagar, 40 dagar, 90 dagar, 6 månader och sedan 1 år. Det är ett fint sätt att följa och stötta de närmast anhöriga under sorgeåret. Man samlas vid graven eller i kapellet.
3 -5 år efter dödsfallet öppnas graven och resterna av den döde tas upp, benen tvättas och läggs i en låda och förvaras i benhuset på kyrkogården. Helt enkelt för att ge plats till nya avlidna. Om ingen behöver graven så ligger den döde självklart kvar i sin grav.

Ett benhus som det kan se ut i byarna

5 tankar på “Ortodox begravning

  1. Varma hälsningar från Finland!
    Tack för er kula och intressanta berättelser om ert dimitriosliv.
    Jag tillbringade en fin spännande månad oktober/november 2009 i Kombi by nära Koroni. Jag satt varje morgon på min balkong och såg på havet och Kardamili trakten med härliga berg på andra sidan av viken.

    Nu ska jag komma i början av juni till Koroni och Kardamili för att hälsa mina gamla och nya vänner där. Jag ska bo ca en vecka nånstans i Kardamili trakten. Kanske vi ses där nån dag!
    Καλά Θεοφάνεια!
    mvh/Eija

  2. Tack för hälsning från vinterkallt Finland? Välkommen till Mani och vårt kommuncentrum Kardamili med utsikt även mot Koroni! Man vet aldrig, kanske vi möts!

  3. Hej Karin och god fortsättning på det nya året. Tala om för mej vad som skiljer en ortodox begravning från en protestantisk sådan. Är det inte så att våran protestantiska är mer pretantiös än den ortodoxa. Jag menar då inte själva ceremonin, utan att deltagarna i en protestantisk, gärna gör den litet märkvärdigare än den är.

  4. Hej Gunnar! En ortodox begravning är full med rökelse och prästens mässande. Den är både högtidligare än i Sverige men samtidigt väldigt vardaglig. Inga uppklädda människor utan man kom som man var. I alla fall var det så här i vår by. Och sen så har vi ju ingen konjak efteråt i Sverige, såvitt vi vet!

Lämna en kommentar