IKA – del 2 ”ut ur ingenmansland”!

Chrysovalandi går igenom hälsoboken

I slutet av januari skickade Staffan in sin ansökan om delpension till Pensionsmyndigheten i Sverige. Nu har beskedet kommit att pensionsansökan är beviljad från april och det efterlängtade intyget E121 kom för någon vecka sedan. Det betyder att vi äntligen kunde bli registrerade som medlemmar i den grekiska Försäkringskassan, IKA.  Hittills har vi alltså levt oförsäkrade när det gäller sjukvård. Ja, vi vet att det är dumt men nu är vi alltså ute ur ingenmanslandet! I veckan som gick åkte vi in till Kalamata och IKA-kontoret och mötte Chrysovalandi igen. Vilken hjälpsam tjänsteman! Efter ca 1 timme hade vi fått våra hälsoböcker. Hälsoboken ska tas med vid varje läkarbesök och medicinuttag på Apoteket, Farmakion. Denna lilla bok är också en av källorna till Greklands ekonomiska bankrutt just nu. Läkemedelssubventionerna äter en stor del av landets budget. Utgifterna för IKA är svindlande, om vi förstår nyhetsrapporteringen rätt. Inte kul att bidra till krisen men skönt att ha kommit ut ur ingenmanslandet! Från 1 maj gäller också nya sjukvårdsregler inom EU. Snart ska vi få ett EU-kort från Försäkringskassan i Sverige som talar om att vi kan få sjukvård även i Sverige. Vi betalar ju skatt också i Sverige. Gissa om det känns skönt att ha lämnat ingenmanslandet!

Äntligen fick vi våra hälsoböcker

Annonser

3 thoughts on “IKA – del 2 ”ut ur ingenmansland”!

  1. Hej Staffan!
    Hoppas att allt är väl i Grekland. Ni är verkligen i finanskrisens mitt. Nå, om det inte går något bra och Greklands pengar tar slut så får du söka dig tillbaka till proAros……….
    Hälsa till Karin.

    Varma hälsningar
    Pär E

  2. Hej Pär! För oss är allt väl mitt i krisens öga! Tar pengarna slut så finns det kanske en lucka att fylla i Eskilstuna? Eller så satsar vi mer på trädgårdsodling. Karin väntar nya friska grönsaksfröer från Sverige! Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s