Arna – en levande bergsby

Platian i Arna

Vi har gjort en heldagsutflykt med vännerna Ursula och Walter. Målet var bergsbyn Arna på 800 m höjd på andra sidan av vår bergskedja Taygetos. Arna är en liten by med ca 85 bofasta hela året. Ändå är det många drivkrafter i byn. Sedan några år tillbaka finns det en kulturförening ”Platanos” som försöker marknadsföra byn och arrangera festivaler. Igår, den 8 juli, när vi hälsade på möttes vi av massor med folk på torget och tavernorna. Det var byfest, något vi inte hade en aning om. Det finns en ännu större fest som pågår en helg helg i oktober. Kanske åker vi dit igen och sover över på det enda lilla hotellet om det finns några rum kvar att boka.

Vi kom till fest i byn

Vid torget finns två fantastiska Platanträd, det ena är över 200 år gammalt. Mäktigt att se! Vi strosade runt lite grann och tittade in i en av de små butikerna som säljer lokalt tillverkade produkter. Här kan man köpa tsiporo, starkspriten som utvinns av vindruvsresterna. Men också kastanjemarmelad, honung, vin och en massa annat ätbart. Det sägs att växtligheten är extra gynnsam i Arna där odlingarna ligger omslutna av bergen och i skydd för vindarna men med lagom regn som vattnar markerna.

Det 200-åriga trädet

Visst ser den lilla butiken inbjudande ut med alla gamla radioapparater tillsammans med de ätbara produkterna. Ägaren driver också en av tavernorna. Förmodligen är han en av de drivande krafterna i Arna.

Bybutiken fylld med hemgjorda produkter

Liten ölpaus behövdes i värmen. Utsikten var bedövande vacker. Och så grönt trots att det är högsommar.

En kylig öl satt fint

För precis en månads sedan gjorde Karin och Ursula sin vandring upp till klostret Giatrissa. Det har vi berättat om tidigare. Nu kunde vi se klostret från den östra sidan där vi satt på torget och njöt. Mäktigt och vackert.

Klostret Giatrissa - pärlan i fjärran

Fortfarande fanns det gott om körsbär på träden i byns utkant. Klart att vi provsmakade!

Härliga körsbär kunde vi plocka

På vägen ner till havet provade vi en annan väg. Modell gammal svensk grusväg med många spår och gropar efter vinterns regn. Vi var verkligen ute ”in the middle of nowhere”. Små slingrande vägar och inte en människa eller hus på många kilometer. Vid ett ensligt hus där vägen tog slut var en kvinna hemma i sitt fritidshus och kunde berätta hur vi skulle åka för att ta oss tillbaka till civilisationen. Vi kom till staden Gythio välbehållna efter 2 timmars irrande. Nu ska bara den lilla röda Suzukin få sig en avsköljning!

Sviter av nerfartens damm

Väl i  Gythio njöt vi av lunch på en genuin grekiska taverna. Vi är glada över att få upptäcka mer och mer av det genuina Grekland. Platser vi inte kunde drömma om fanns men som ligger och väntar som små pärlor bland bergen och vid kusten. Fler pärlor väntar på att bli upptäckta i sommar!

Lunch vid fiskstaden Gythio

Annonser

6 thoughts on “Arna – en levande bergsby

  1. Visst är det härligt med alla dessa ”pärlor” som ligger där och väntar, avlägsna och svårfunna ibland men otroligt vackra! Såna turer gillar jag också skarpt.

  2. Ingabritt! Av din blogg förstår vi att norra Grekland är fyllt av pärlor. Vi hoppas kunna få en skymt av några så småningom. Det går ju direktflyg mellan Kalamata och Thessaloniki och inte särskilt dyrt heller om man är bra på planering :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s