Nu skördar vi persikor

Nu är persikorna mogna

Nu dignar vårt lilla späda persikoträd av frukt. Några grenar har vi fått stötta upp med pinnar för att de inte ska förstöra blommorna som växer under trädet. I år är första gången det är massor med frukt istället för fjolårets 10-15 persikor.

Karin plockar persikor för fullt

Nu gäller det att hänga med i mognadsprocessen! Det är med persikorna som med tomaterna. Plötsligt är det mesta moget samtidigt. Allt kan inte ätas färskt. Vi har gjort egen glass med persikosmak. Mums! Och förstås sylt och marmelad.

En korg av persikor

Vi testade flera recept på marmeladen. Ett väldigt kletigt där persikorna först skulle skållas och skalas innan de skivades i mindre bitar. Det andra receptet med skalen på var mycket enklare och blev också godare.

Persikorna är skivade

Tur att vi har frys! För det är i den burkarna hamnar! Men vi har lärt oss att inte göra för mycket! Det kommer ju fikontider snart och fikonmarmelad är inte fy skam. Och så finns ju kvitten förstås. Och apelsiner och citroner till vintern. Vi lär nog få vårt sockerbehov täckt mer än vad som behövs! Men gott är det ju med lite marmelad på morgonmackan så man vaknar!

Marmeladen i burkarna

Annonser

9 thoughts on “Nu skördar vi persikor

 1. De ser verkligen goda ut! Jag är förvånad att de växer så bra hos er, för
  persikor vill ju ha mycket vatten. Därför växer de så bra i norra Grekland.
  Här vi bor (Palea Fokea), som inte är någon större skillnad från erat klimat, har vi faktiskt aldrig träffat på något persikoträd.
  Visst är det fantastiskt att odla sina egna grönsaker och frukter. Just nu står där 190 plantor majs utanför dörren och väntas på att skördas.
  Mvh,
  Michail

  • Hej Michail! Intressant det du berättar. Hos oss är det gott om persikor och nektariner. Vi vet inte var ni bor men era 190 majsplantor låter enormt häftigt. Det ryms väl mer än en majskolv på en planta, eller hur? Antingen är ni riktigt galna i majs eller så finns det andra runt omkring er som gärna äter det ni odlar :-). Hoppas skörden blir god!

 2. Och här får vi vara tacksamma för blåbär och hallon och inhandla dyra persikor på Konsum. Men vi plockar gula kantareller för fullt, det ni !

  • Ja du Lena! De där små gula godingarna som gömmer sig i mossan i utkanten av Härnön – de går inte av för hackor!! Lev och njut!!

  • Tack så mycket Mådde! Det blev en persikokaka till kaffet. Jag kan äta en persika idag å dina vägnar! Kram Karin

 3. Varje majskolv får ca. 2-4 kolvar, så inte sjutton lär vi kunna få i oss alla själva, men då det finns gott om grannar och vänner, lär vi nog inte behöva mala majsen till mjöl.
  Ni kan läsa om Palea Fokea på den här sidan som min fru skriver på:
  http://sannel.hubpages.com/

  Mvh,
  Michail

 4. Bor i Östergötland och har ett persikoträd som inköptes för två år sedan andra året hade vi åttio persikor i år har vi lika många men dom mognar ungefär samtidigt i år tänkte jag koka några och lägga i sockerlag och frysa in vad tror du om det hälsning en glad ösgöte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s