Svenska pärlor

Nu är vi tillbaka i Grekland efter en höstvecka i Sverige. 200 mil genom Sverige blev det tillsammans med engelska vännerna Anthony och Viv. De visade oss sitt vackra England med Cotswold och Cornwall förra våren. Nu fick vi glädjen att visa dem några svenska pärlor. Från Västerås styrde vi kosan mot Dalarna. Små stopp här och där. Inte åker man förbi Norberg och Elsa Anderssons konditori med läckra bakverk om man inte måste! En pärla i Dalarna är förstås Nusnäs och tillverkningen av Dalahästar. Verkligen ett skickligt hantverk och roligt att se hela tillverkningsprocessen, framför allt målningen. Under regntunga skyar (typiskt!) kom vi till Funäsdalen. De vackra höstfärgerna hade så smått börjat komma, inte minst de gula nyanserna. Vädret var inte riktigt på vår sida denna vecka även om solen tittade fram mellan gråväder och duggregn.I Funäsdalen stannade vi 2 nätter på hotellet med fantastisk vy över vatten och berg.Vi fick också uppleva snö fast det bara är september! Vi åkte i snömodd upp till Mittåkläppen för att göra en liten vandring och äta våfflor i våffelstugan. Vackert med snöklädd topp.Och det var roligt att äntligen få syn på renhjordar som sprang längs bergskanten. Svåra att fotografera men så vackra!En annan pärla är förstås Höga Kusten med Nordingrå som den finaste pärlan. Höga kusten bron är magnifik. Det är som att åka genom en katedral som pekar mot himlen.Bergiga Nordingrå har förstås många magnifika utsiktsberg. Ett är Själandsklinten som är ett måste för oss med jämna mellanrum! Förutom vackra vyer finns en välhållen raststuga som hembygdsföreningen sköter om väl. Där finns också alla gamla gästböcker bevarade och det är alltid kul att leta efter sina namn vid olika besök genom åren.Helt ok att vila ögonen på en stund eller hur??Längs vägen ner från Själandsklinten letade vi svamp. Viv blev så här glad när hon för första gången i sitt liv plockade svamp. Hon hade ögon för skogens gula läckerheter. Vi fick ihop tillräckligt för att göra svamp crepes till middagen.I Nordingrå bor Karins mamma och hon ställde verkligen upp med god mat under 2 dagar. Kalorierna flödade! Här visar hon en annan Norrländsk pärla, sparken. Det var något nytt för våra engelska vänner. Lite svårt bara att testa på gräsmattan men tekniken går ju alltid att visa!Höga kusten är ju inte bara berg utan också hav. Ett besök på Rotsidan med picknick hör alltid till det man vill visa för nya besökare. Det gick bra att fika trots duggregn. Och här står vi i vårt kära Västerås. En annan pärla vi uppskattar. Det var där vi började vår Sverigeresa denna gången. Det har varit en fin vecka och nu njuter vi av att få på shortsen igen och se solen på nytt genom solglasögonen. Tvära kast mellan temperaturer och klimat. Nu tar vi det lugnt här ett tag och kramar lilla Selina som är glad över att ha oss hemma igen!

Annonser

4 thoughts on “Svenska pärlor

  1. Jag vet att jag har haft besök av er och era vänner då ni gjorde er resa genom Sverige.
    Det kunde ha blivit renskavsgryta, som brukligt är…………men det får bli en annan gång. Synd att Härjedalen inte bjöd er på bättre väder, det brukar vara bra väder i Härjedalen det vet ni……………..

  2. Vilken lång och vacker tur ni gjorde! Men synd att ni inte fick bättre väder. Vi gjorde nåt liknande förra året då vi var ända upp till Kiruna. Hoppas ni får en fin höst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s