Om Dimitrios

Agios Dimitrios är en liten fiskeby 50 km söder om Kalamata på den mittersta av halvön Peleponnesos armar.  Landskapet kallas yttre Mani och vi  tillhör Lefktrons kommun med Kardamyli som huvudort.  Dimitrios ligger strax söder om den större byn Agios Nikolaus med post, affärer och vårdcentral. Ungefär 30 hus med ett 60-tal bofasta finns året om i vår lilla fiskeby men desto fler ägs av utflyttade bybor och utlänningar. Inte minst i påsktid är besökarna många liksom under sommaren.

Hamnen

Byn Dimitrios har fått sitt namn från skyddshelgonet ”den helige Dimitrios” som är Tessalonikis skyddshelgon men även beskyddare av många byar som fått sitt namn uppkallat efter honom. ”Den helige Dimitrios ”levde på 300-talet och firas den 26 oktober med stor fest i varje by som bär hans namn.

Så här kan det se ut i vårt bykapell: Varje familj i byn som har en familjemedlem som heter ”Dimitrios” bjuder på bröd, kakor eller bakelser till alla som samlas till gudstjänst vid kapellet på Dimitriosdagen den 26 oktober.

Dimitriosedagen

Annonser