Lagerblad på kyrkbacken

Dafneträdet

Kotroni är en förtjusande liten bergsby ca 1 km ovanför oss. I morse tog vi morgonpromenaden upp till byn för att plocka lagerblad. En av våra vänner i Västerås fyller snart 60 och ska få känna på lite olika grekiska dofter och smaker. Lagerträdet, eller Dafne, som det heter på grekiska är ett träd med gamla mytologiska anor.

Den grekiska mytologin berättar om LagerbladDafne som var älskad av Apollon men flydde från hans kärlek. För att undgå Apollons omfamningar så förvandlades hon till ett träd. I myten är lagerbladsträdet helgat åt Apollon.           Det är fascinerande att den strikta ortodoxa kristna kyrkan har ett träd på kyrkbacken som är viktigt i den gamla grekiska mytologin.

Hur som helst, vi plockar glatt våra lagerblad för att använda i grytor och soppor! Det behövs lite krydda i tillvaron!!

7 tankar på “Lagerblad på kyrkbacken

  1. heter de DAFNE? jag hade en klasskamrat som hette Dafne…vilken tur att vi inte viste att de var lagerblad för du förstår va vi skulle retat henne…
    hur som hällst så lever livet sina glada dagar även i Västerås utan blad och sånt, Mamma har fått sitt boende fixat på Parkgården hon är så lycklig så de går inte att beskriva…och även jag
    kram från mamma och mej

  2. Hej Mådde! Bra att du inte retade henne :-)
    Det är ett vackert namn! GRATTIS till Parkgården eftersom din mamma verkligen ville dit. Fira henne med något smaskens – det är ni båda väl värda!

  3. Tänk att man kan hitta kryddan i tillvaron på kyrkbacken :-)
    Ska ta vägen förbi vår kyrkbacke och se vad som vankas där ;-)

  4. Minnet säger att det finns en örtträdgård inne på kyrkbacksgården. Du kan väl kolla om det är så eller om det är något vi bara drömt :-))

  5. Har inte vi varit där och plockat lagerblad? Pallat några fikon som växte onödigt nära vår vandringsväg när vi gick därifrån……….

  6. Hej Lagerblads…förlåt Lagerbäcks! Ni har verkligen minnet med er. Behöver ni lagerblad så kan vi ta med oss till Härjedalen i september!

Lämna en kommentar