Nu i vintertid dyker de upp längs havet i vår by. Vild purjolök alltså. Doftar och smakar fantastiskt. Lite sötare än den vi köper i affären. Vilken känsla det är att vandra ut en morgon med en kasse och en liten kniv. Och att komma hem tillbaka med kassen fylld.
Den mesta purjolöken har vi skurit i strimlor och fryst. Blir kalas till många soppor och gratänger framöver. Har ni testat den här gratängen? Om inte, väl värd att prova!
Purjolöksgratäng för 4
5 potatisar, flera purjolökar (efter behag), 1 paket bacon, olivolja, 1 tsk salt, lite paprikapulver, 2 dl grädde, riven ost
Skala och skiva potatisen. Skär purjolöken i ringar och baconet i breda strimlor. Varva potatis, purjo och bacon i en smord, eldfast form. Krydda mellan lagren. Klicka på lite smör och häll över grädden.Riven ost överst.Grädda lådan i ugnen tills potatisen känns mjuk. Servera med tomatskivor och klippt persilja. Och kanske lite extra bacon.
Helt ok lunch en kulen vinterdag!
Härligt med dessa vilda växter! Vi plockar även vild vitlök .
Spännande Anneli! Det vore roligt att också hitta vild vitlök. Googlade på den och såg några bilder. Plockas den också på vintern, tro?
Vi hittade vild vitlök i slutet av maj vid våra olivträd, då blommade den! Visste inte först vad det var ;=) Måste kolla nu på våren innan den går i blom.
Här på min blogg kan du se bilden.
http://blogg.peloponnesos.net/#category14.4
Det receptet snodde jag direkt, verkar enkelt och gott. Tack !
Här har vi inga vilda växter för tillfället, bara vild snö !
Lena, snart är vilda snön borta och de vilda maskrosorna kommer! Blir bra sallad! Hoppas snön är borta i slutet av februari för då gör Karin en tripp till Nordingrå!
Då måste vi ses. Vore så kul.
Underbart!! Tror jag flyttar ned till Kreta ! :-)
Har du chansen att flytta Agneta så tag den! Livet är kort.
Så häftigt! Här i trädgården har jag en massa brännässlor som jag gör soppa av, och sen mot hösten tar fröna och torkar och blir pigg av framåt vintern.
När jag hade elever från Turkiet för många år sen, lärde de mig att det växer ramslök utmed vägrenarna i Sverige – men att plocka nåt utmed vägarna bär mig emot.
Hej Marianne, brännässlor har vi också just nu på vintern! Men dem ratar vi. Låter intressant att torka och äta som vitaminer! Vi skulle inte heller plocka några lökar längs en väg. Purjolökarna växer lite vid sidan av och upp på bergskanterna. Härligt är det med allt det vilda!
Tack Anneli! Ska absolut kolla i olivlundarna i maj månad. Ser delikat ut på bilden på din fina blogg!