Första frukten

Nu lyser det gult i de vackra mispelträden här på Mani. Eller mousmoula som frukten heter på grekiska. Det är den första frukten som kommer och i år är den väldigt sen. Vi brukar äta den i mars/april. Från början odlades mispel i Kina och spreds sedan till Japan. Och efter några tusen år (?) så kom den till Medelhavsområdet.Vi gillar mousmoula. Frukten är syrligt söt och är god både att äta som den är eller att ha i fruktsallad. Den innehåller mycket A-vitamin, fibrer, vitamin B6, kalium och magnesium. Har vi läst. Och äter man mycket lär det ha en lugnande effekt på kroppen. Kanske bra med en skål mousmoula innan sängdags? Om man har svårt att sova alltsåDet är inte mycket fruktkött på varje frukt. Minst 2 jättestora kärnor och i en del frukter hittade vi 4 kärnor! De lär vara giftiga men vem äter kärnorna?

Nu njuter vi av dessa syrliga frukter ett tag till. Allt är senare i naturen nu efter den kalla vintern. Men den tiden har vi snart glömt!

9 tankar på “Första frukten

  1. Oh, jag blir lite avis. Åt dessa på Cypern för några år sedan och de är underbart goda. Ät några för mig med. Lena

  2. Fint at du skriver litt om mousmoula!
    Jeg har et lite hus med hage nær Kalamata i Hellas, og hver vår har vi mye av denne frukten. Jeg har sett etter i greske bøker og norske leksikon, men ikke funnet noe om den.

    • Hej Asbjörn! Visst är det en god frukt! Grattis till att du har den i din trädgård att njuta av om våren. I denna sommarhetta vi har nu längtar vi efter vårens behagligare värme!

Lämna en kommentar